Trompettist/Dirigent/Arrangeur

Na mijn algemene muzikale vorming wilde ik zo’n toeter spelen als de buurjongen had. Dat bleek een trompet te zijn en de liefde voor muziek (en trompet in het bijzonder) werd al snel heel diep.

Na mijn start bij de lokale harmonie ben ik in 1988 begonnen bij Showband Marum. Die band heeft me wel gevormd doordat we alle soorten muziek speelden van klassiek, tot rock en jazz. En omdat we geweldige optredens hadden met die band; in een Frans TV-programma samen met Take That, in de Royal Albert Hall in London, bij het carnaval in Nice en natuurlijk op de Wereld Muziek Concoursen. Sinds 2020 ben ik muzikaal leider geworden van Showband Marum; terug naar de basis.

Al ten tijde van Showband Marum en ook nog enige periode daarna had ik samen met een paar vrienden het blazersensemble Steil geformeerd bestaande uit altsax, bugel, trompet, euphonium, trombone en bas. Later nog aangevuld met fluit en nog een trompettist. In het kader van “al doende leert men”, schreef ik samen met bassist Jenne Kits, trombonist Rinze Smit en bugelist Gerard Bandringa de arrangementen voor dit ensemble.

Vanaf 2000 kon ik doorgaan met arrangeren voor de pop- & soulband Natural Chain. Tot 2007 speelde ik bij deze band waarbij we bij in kroegen, bij feestweken en op bruiloften optraden. Nadat ik stopte bij Natual Chain had ik ook de huur van mijn trompet opgezegd en stopte ik ook met trompet spelen.

Tot ik in 2010 weer begon omdat ik een trompet cadeau kreeg op mijn verjaardag (‘Je bent altijd met muziek bezig dus doe er dan toch iets mee. Alsjeblieft, een trompet’). Na een dik half jaar weer trompet spelen was het toch weer als vanouds. In het voorjaar van 2011 zag ik op de markt in Coevorden een band spelen en ze speelden wel leuke muziek en konden ook nog wel een trompettist gebruiken. Dat bleek Big Band Coevorden te zijn. Daar is mijn hernieuwde muzikale en voornamelijk jazz-leven weer begonnen.

Een jaar later zocht ook Big Band Emmen, onder leiding van Libbe Oosterman, nieuwe trompettisten en ik mocht daar – net zoals ik inmiddels bij Big Band Coevorden deed – lead spelen. Bij Big Band Emmen heb ik ook nog een tijdje het leerlingen orkest gedirigeerd maar helaas waren er te weinig leerlingen om dit voort te zetten.

In die tijd had Jeannet Boverhof het Swingband project opgezet – een orkest voor HaFaBra-muzikanten die ook graag swing wilden spelen. Samen met Libbe leidde ik de swingband tot in 2015.

Libbe speelde ook bij Want2Swing Big Band, onder leiding van Marco Kerver, en vroeg me daar een keer in te vallen. Van het een kwam het ander en sinds 2015 speel ik bij deze band.

Een aantal leden van Want2Swing – het is een kleine wereld – speelde ook bij Stageband Jazz Orchestra, op dat moment onder leiding van Steven Sluiter. Met deze twee bands kreeg mijn enthousiasme, speelplezier maar ook mijn speeltechniek een boost. Ik ging meer muziek schrijven, richtte Ole Man Trouble (een soort Nederlandse Tower of Power) op, en werd vaste invaller bij Xclusive en Dirty Boulevard, speelde ik samen met Wim Koopman bij Skinny Boy & Curly Sue, en leidde de funk straatband North Brass.

Daardoor besloot ik in 2019 dat ik eindelijk maar eens echt moest leren trompet spelen en daarom heb ik me ingeschreven bij het Prins Claus Conservatorium in Groningen voor de opleiding Jazz Trompet. Mijn twee docenten, Peter van Soest en Kurt Weiss, blijken een oude aap nog wel nieuwe kunstjes te kunnen leren.

2021 – nuShowband Marum, show- en marchingband uit Marum
instructeur brass en muzikaal leider
2020 – nuPrins Claus Conservatorium
diverse ensembles, Prins Claus Big Band
2018 – nuStageband Jazz Orchestra
trompet 2
2016 – nuOle Man Trouble, funk band
band leider, componist, trompettist
2015 – nuWant2Swing Big Band, funk big band
lead
2019 – 2022Punk ’n Jazz Orchestra
lead
2018 – 2021North Brass, Funky straatorkest met leden uit heel Noord Nederland
muzikaal leider, arrangeur
2018 – 2020Skinny Boy & Curly Sue, muziektheatergezelschap
2015 – 2016Opleidingsorkest Big Band Emmen
dirigent
2013 – 2015Swingband, projectorkest voor HaFaBra-muzikanten
dirigent, arrangeur
2012 – 2019Big Band Emmen, amateur big band
lead
2011 – 2016Big Band Coevorden, amateur big band
lead
2000 – 2007Natural Chain, pop-soul band
band leider, arrangeur, trompettist
1998 – 2007Steil, blazers ensemble
band leider, arrangeur, trompettist
1988 – 1998Showband Marum, drumfanfare
1e trompet
1982 – 1988Harmonie De Volharding, harmonie
trompet
Invalklussen en projecten bij:
Joost Wiersma (fanfare), Harmonie Hoogeveen (harmonie), Xclusive (top 100 formatie), SoulXS (soulband), Oerend Hard (Normaal tribute), Scala Musicals, Enschedees Jeugd Symfonie Orkest, Hengelose Opera en Operette Vereniging, The Bartenders Reunion (soulband), Dirty Boulevard (rockband), Big Bands: Big Band Groningen (Groningen), Big Mill Band (Leeuwarden), Dutch Spirit (Groningen), Moonlight (Assen), Gasunie Big Band (Groningen), Eemsmond Big Band (Delfzijl), Scala Big Band (Hoogeveen), High Moor Big Band (Zuidwolde), Hooks Big Band (Oud Beijerland)

Opnames en publicaties

Want2Swing
– Funky Stones (+ arrangementen You can't always get what you want, Sympathy for the Devil, Honky Tonk Woman, Angie) 2020
– Funkin’ Up Popular Songs series (16/17; 17/18; 18/19; 19/20; 20/21)2017 – 2021
– Funky Beatles (+ arrangementen Blackbird, Love me do, Get back) 2017
Stageband Jazz Orchestra
– Macrame Funk (+ solo on Shuffleboard) 2022
– Chimaera 2021
– Six Decades 2019
– Halsta Suite 2018
Bouke – This is me (+ blazersarrangementen) 2019
Showband Marum
– My Favorite Things (+ arrangement Fields of Joy)1997
– Russians1992
Diverse kleine opdrachten (CD’s, singles, tunes)